Kleur de dag!

Familiekwaal

Al sinds heel jonge leeftijd hebben de dagen van de week voor mij een kleur.
Toen dit enige tijd geleden ter sprake kwam gaf mijn nicht aan precies hetzelfde te doen. Hoe grappig! Zou het een familiekwaal zijn of hebben meer mensen deze gewoonte? En waarom? Misschien wel omdat wij met zintuigen uitbeelden. In ons geval met kleur, maar het zou me niet verbazen als mensen ook een geur hebben bij de verschillende dagen van de week.

Kleuren van de week

Woensdag heeft bij mij de kleur rood. Donderdag is groen, vrijdag duidelijk paars.
Zaterdag krijgt bruin, zondag oranje en maandag is blauw.

Ik weet het: Ik heb dinsdag overgeslagen.
Dinsdag krijgt van mij geen kleur. Ik ga het proberen uit te leggen. Dinsdag is net geen wit, net geen geel, net geen groen of bruin.
Het hangt er allemaal een beetje tussen in. Net als de dag zelf. Dinsdag hangt er een beetje bij. Hij mag meedoen in de week, maar niet van harte.

Dagen van de week

Zaterdag en zondag zijn fijne dagen. Lekker weekend en ook al moet je werken er hangt een weekend sfeer. Iedereen is vrolijk. Er worden bloemen gehaald, afgesproken met mensen die je leuk en lief vindt,  lekker gegeten. Vroeger aten we makkelijk op zaterdag wat meestal patat of pannenkoeken of soep met een lekker broodje betekende, voor ons kinderen feest. En zondag kwam er “zondagseten” op tafel. Net even wat anders dan door de weeks.

Maandag is het begin van een nieuwe week en in plaats van een maandaghumeur heb ik deze dag altijd een fijne dag gevonden. Een nieuw begin, een uitdaging. Zin in de nieuwe week!
Woensdag breekt zo lekker de week. Als kind werd er iedere woensdagmiddag naar de bibliotheek gegaan. Boekjes uitzoeken en dan lekker thuis lezen met een schaaltje chippies en een kopje thee. Gezellig, knus. Of er waren verjaardagsfeestjes. Zoiets blijft hangen voor de rest van je leven.
Donderdag had vooral altijd een avond om naar uit te kijken. Een avondje naar de grote stad want alle winkels zijn op donderdag open. Naar de film. En/of een club. Echt waar, de meeste leuke vrijetijdsclubs zijn op donderdagavond! Kijkt u het maar na. Voor mij betekende dit de laatste jaren t’ai chi en qi gong een hele donderdagavond lang. Heerlijk.
En vrijdag, misschien wel de allerleukste dag van de week. Afronden (op kantoor met een borrel) waar je mee bezig was en dan het begin van een weekend. Vol met plannen en opwinding. Ook de eerste dag van een weekendje weg.
Ik weet het: Ook hier heb ik de dinsdag er even tussen uit gelaten.

Arme dinsdag

Arme dinsdag. Ik weet niet wat ik met je moet. Als het aan mij had gelegen had ik je uit de week gehaald. Maar je zit er nu eenmaal in en ik moet het met je doen. Jij kan er ook niets aan doen dat je er zo bij hangt. Dus het spijt me. Ik heb m’n best gedaan je leuk te gaan vinden door de jaren heen. Maar je blijft voor mij een kleurloze klunsdag.

Blij dat het morgen weer rood is.